El passat divendres dia 15 de febrer, a les instal·lacions del Caixa Fòrum a Girona, es va organitzar una jornada per parlar d’inserció laboral i del treball de qualitat, com un dret i una eina social.
Organitzat des de Federació Europea d’Empreses d’Inserció – ENSIE i la Federació Catalana d’Empreses d’Inserció – FEICAT. Amb ponències a càrrec de: El Sr. Josep Vidal, director general d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, que ens va fer una presentació passant pels diferents instruments, ajudes i programes amb l’objectiu assegurar el dret de viure dignament i apoderar als col·lectius més vulnerables.
El Sr. Eladi Torres, director executiu de Gestió de Recursos i Provisió de Serveis de Qualitat de Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona.
Ens presentà un model d’èxit, el programa LÁBORA i ens destacà com a valors diferencials:
- La cooperació pública-privada.
- La creació d’un mercat laboral protegit/reservat per a persones amb dificultats per a entrar en el mercat ordinari.
- Una metodologia de treball centrada en el model de desenvolupament de competències.
- La focalització de la intervenció en l’ocupació més que en la ocupabilitat.
L’Anna Güell, directora d’ECOSOL i vicepresidenta de FEICAT va conduir la seva ponència fent un recorregut històric a partir de l’origen de les empreses d’inserció fins com les coneixem avui dia. Ens parla de les empreses d’inserció com un pont que ajuda a les persones des d’un punt de vista integral amb el recolzament d’un equip tècnic i a partir d’un itinerari que pot anar dels 6 mesos als 3 anys, un temps que ens va a favor per anar aconseguint el creixement i la inserció de cada persona.
I vam finalitzar amb una brillant ponència a càrrec d’Anton Costas, catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona compartia la seva visió en contra del fatalisme i pessimisme. Tenint molt present la dita: “Lo que no se mide, no mejora” va analitzar diferents aspectes del nostre sistema econòmic actual.
Conceptes com treball en xarxa, col·laboració pública-privada, tenir una visió integral, posar l’èmfasi a les persones i l’acompanyament personalitzat en el procés d’inserció…, van ser els eixos vertebradors de les diferents intervencions, factors impulsors per anar dibuixant i fent reals aquests reptes de futur.
Sobre l’autora
Mariona Terradas, responsable del Servei destinat a beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania de la Fundació Gentis a Girona.
La Mariona és orientadora sociolaboral i formadora ocupacional. També té un do molt especial: troba el punt de vista optimista a situacions negatives aportant alt positivisme allà on va. La podeu trobar a la seu de Gentis a Salt (La Maret) gestionant els itineraris d’orientació i inserció sociolaboral de les persones que més ho necessiten.