El passat dilluns 28 d’octubre, a l’Hospital Universitari Josep Trueta de Girona, es van organitzar tot un seguit d’actes per a la prevenció i visibilització de l’infart cerebral en el marc del Dia Mundial de l’Ictus.
Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, i només el 50 % arriben a l’Hospital dins les primeres sis hores des de l’inici de l’afectació. Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 061) són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, un braç i/o una cama d’un costat del cos; la pèrdua sobtada de visió d’un ull; la dificultat per parlar o entendre, i un intens i sobtat mal de cap.
Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, la malaltia cerebrovascular representa la segona causa de mort i la primera d’invalidesa en els adults dels països occidentals. A l’Estat espanyol és la primera causa de mortalitat entre les dones i representa el principal motiu d’incapacitat, ja que la majoria de pacients pateix seqüeles que, en el 40 % dels casos, els inhabiliten per fer les seves activitats quotidianes. Cal tenir present que un de cada sis ictus ocorren en persones joves. Des dels punts de vista sanitari i econòmic, l’ictus és una afectació de primera magnitud. Representa el 70 % del total d’ingressos de caràcter neurològic i suposa al voltant d’un 5 % de la despesa sanitària.
L’Hospital Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l’ictus a la Regió Sanitària Girona. El Servei de Neurologia atén més de 1.300 ictus cada any, dels quals necessiten ingressar a la Unitat d’Ictus més de 600 pacients. Un 70 % d’aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos. Podeu llegir la notícia completa al porta de l’Institut Català de Salut: El Trueta commemorarà dilluns 28 d’octubre el Dia Mundial de l’Ictus fent ecografies de Doppler als usuaris que ho vulguin.
Avui la Susana Martínez ha participat d’aquesta jornada com a ponent, explicant la seva experiència de vida i ha destacat i agraït el suport rebut per les persones de la nostra organització. La Susanna ha estat participant dels Serveis Integrals d’Orientació, Acompanyament i Suport a la Inserció de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental (SIOAS) i també l’hem pogut tenir d’alumna en el curs FOAP de Telefonista i Recepcionista.
Sobre l’autora
Mariona Terradas, tècnica del Servei destinat a beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania de la Fundació Gentis a Girona.
La Mariona és orientadora sociolaboral i formadora ocupacional. També té un do molt especial: troba el punt de vista optimista a situacions negatives aportant alt positivisme allà on va. La podeu trobar a la seu de Gentis a Salt (La Maret) gestionant els itineraris d’orientació i inserció sociolaboral de les persones que més ho necessiten.