SI TENS PASSIÓ I SAPS EL QUE VOLS FER A LA VIDA, AQUESTA T’ENSENYA EL CAMÍ

Totes les històries que formen part del món emprenedor sempre van més enllà del que percebem a primer cop d’ull, però si ens parem a observar-les en profunditat, són com la teoria de l’iceberg. Aquesta teoria explica que dels projectes empresarials, d’ igual forma que qualsevol objectiu que aconseguim a la vida, la majoria de les persones tendim només a apreciar-ne una cinquena part, molt superficial, donat que les altres quatre cinquenes parts estan amagades sota l’aigua i no s’aprecien a primer cop d’ull.  Aquestes parts invisibles només les veu i les ha viscut qui protagonitza un projecte o assoleix l’objectiu.

La d’en Mohammad Mujib Hakimyar, “Mujib” tal i com l’anomenen els seus amics i coneguts, és una d’aquestes històries que s’identifiquen amb un iceberg i que la vida ens regala tant per la seva extraordinària trajectòria, com per les lliçons vitals que ens ofereixe i de la que a simple vista no seria rellevant sense observar les quatre cinquenes parts que s’amaguen al darrera.

Quan Mujib tenia 14 anys va haver d’emprendre un llarg viatge sol, abandonant la seva família i el seu país pel conflicte armat i la inestabilitat que es vivia a l’Afganistan. Després d’un primer pas residint a Noruega durant 3 anys on va estar molt a gust convivint amb una família d’allí, va venir a Catalunya a l’ octubre 2017 on va començar a planificar el seu futur a la Fundació Privada Gentis. Els primers mesos van ser molt durs, no coneixia l’idioma, no coneixia a ningú i estava molt deprimit. Un cop es va començar a adaptar va voler fer un curs d’ajudant de cuina i l’any 2018 va iniciar un Punt Formatiu Incorpora de cambrer de pisos. Un cop finalitzat va realitzar les pràctiques del curs molt content per l’oportunitat i aprenentatge.

Al 2019 va aparèixer el programa Incorpora Jove, destinat als joves ex-tutelats que cerquen feina, i ell va ser dels primers joves a les Terres de l’Ebre de beneficiar-se d’aquest acompanyament per a la inserció. No va tardar en obtenir una primera feina en un Parador de Turisme i més tard van anar arribant-li propostes de forma intermitent per mig del programa incorpora de La Caixa gestionades pels tècnics de Gentis a Terres de l’Ebre: Ajudant de cuina en un “xiringuito” de platja als estius, ajudant de cuina en Restaurants, totes elles feines temporals que anaven poc a poc aportant-li la integració sociolaboral que el programa li oferia . Mujib reconeix que aquestes feines li van anar molt bé per la realització personal que li van proporcionar, com també per l’aprenentatge i la reflexió que li van aportar :

Vaig adonar-me que els treballs esporàdics estaven prou bé però el que realment em feia il·lusió i em motivava, era poder tenir algun dia el meu propi negoci” – comenta Mujib.

Del programa Incorpora i del seu pas per Gentis diu amb una expressió de gratitud i satisfacció:

Vaig aprendre moltes coses que mai hagués imaginat que aprendria, i vaig descob1rir que els coneixements em podrien obrir portes en un futur, sense Incorpora i Gentis potser mai hagués pogut tenir aquesta oportunitat.

Un dia, fa uns mesos li va sorgir l’oportunitat que tan buscava, a Sant Carles de la Ràpita on viu actualment, es llogava una cafeteria molt cèntrica al davant del mercat amb terrassa exterior, un lloc senzill però molt ben situat per començar el seu petit somni. En realitat hi havia molts conceptes de l’autoocupació que desconeixia i com gestionar-los i va recórrer, una vegada més a Gentis i al programa Incorpora. Del Punt d’autoocupació incorpora va rebre tot el suport i assessorament necessari per a iniciar amb garanties el seu projecte emprenedor. A principis d’Octubre va obrir el seu propi bar-cafeteria de Sant Carles de la Ràpita: La terrassa del mercat. Un espai senzill però ple d’encant, molt cèntric situat tot just al davant del mercat municipal, amb una decoració molt treballada, un estil mediterrani, grans vidrieres amb molta llum i una terrassa exterior magnífica.

El millor que m’ha passat a Incorpora i a Gentis ha estat la relació humana que he obtingut, la professionalitat, la sinceritat, el caliu humà, la proximitat i l’ajut incondicional en uns dels moments més difícils de la meva vida. Jo em considero una persona molt afortunada, he tingut la gran sort de poder conèixer a persones extraordinàries que m’han ajudat molt, i per sempre formaran una petita part molt important de la meva vida, i ara també del meu projecte d’autoocupació.

Mujib és una persona amb una voluntat molt sòlida, i gràcies a aquesta, el seu projecte ha esdevingut una realitat.

Tot i què he tingut moltes dificultats, la meva passió i tenir un objectiu clar m’han ajudat. He de reconèixer que no ha estat fàcil ,però al mateix temps, em sento molt satisfet i penso que haver fet el camí ha valgut molt la pena.

El camí continua, aquesta només ha estat una etapa més i Mujib no ha deixat de somiar, ens parla de més somnis de futur, ampliar el seu negoci, contractar personal, millorar l’oferta de serveis, millorar la terrassa exterior….

Sé que els somnis la majoria de vegades no es compleixen perquè sí, els somnis es treballen. He après que res és fàcil i que he de continuar treballant molt per que s’arribin a fer realitat.

Endavant Mujib! Gràcies per deixar-nos acompanyar-te!

Sobre l’autoria

Pasqual Almudeve,
Tècnic del Punt d’Autoocupació Incorpora Terres de l’Ebre

En Pasqual atén i assessora les persones que volen emprendre un projecte de negoci. Li posa passió i molt d’esforç per donar viabilitat a les idees de negoci. El podeu trobar a la seu de Gentis a les Terres de l’Ebre.