Models de formació alternatius de ràpida implantació
Els cursos de formació ocupacional et proporcionen coneixements bàsics per a fer feines i oficis amb gran demanda de personal a diversos sectors. Cursos subvencionats i, per tant, gratuïts. La durada i el contingut són variables, i per a accedir-hi, has de demostrar que no treballes i estar inscrit al Servei d’Ocupació de Catalunya.
La formació ocupacional és un recurs molt útil tant per a les persones desocpades com per a les qui volen millorar la formació. Contribueix a millorar la inserció laboral i la qualificació dels treballadors i treballadores, a més d’equilibrar la relació entre l’oferta laboral i la demanda.
Ja han passat gairebé tres mesos des del dia que oficialment ens vam adonar que la manera de treballar i relacionar-nos canviaria a curt i mig termini.
Durant aquest període des de Fundació Gentis hem continuat fixant la mirada i l’energia en les persones que busquen trobar solucions a les necessitats d’ocupació ja siguin a través d’itineraris per millorar la seva ocupabilitat com a través de formacions tècniques més específiques.
El passat 18 de maig un equip multidisplinar de Gentis amb Creu Roja va començar un curs d’e-Commerce per persones joves de Garantia Juvenil. L’acció formativa que havia d’impartir-se en modalitat presencial, es va reorientar per tal de poder-la realitzar a distància, tot mantenint la seqüència didàctica, el temari de continguts, els objectius d’aprenentatge, etc. En definitiva exigint i vetllant per la qualitat formativa, l’acompanyament pedagògic i ocupacional de les persones joves participants i l’adquisició dels aprenentatges.
Durant aquests mesos l’àrea de formació ha mantingut el contacte amb l’alumnat dels diferents cursos que van quedar aturats i des del 2 de juny ha reprès les accions formatives dels Certificats de Professionalitat a través d’eines telemàtiques: la plataforma de formació online de l’entitat i les seves aules virtuals, videoconferències amb diferents sistemes i suports, comunicacions via correu electrònic, trucades telefòniques, etc. I utilitzant tots els recursos digitals disponibles al nostre abast, però sobretot accessibles a les persones que atenem. Ens vam assegurar, per tal d’iniciar aquestes activitats formatives, que l’alumnat estava en condicions de seguir-les a través de les respostes que ens van facilitar a l’enquesta que vam fer arribar. Gràcies a l’anàlisi fet, hem pogut assegurar la continuïtat de l’alumnat als cursos, facilitant eines de suport digital (dispositius portàtils i complements) i espais (aules acondicionades) perquè totes les persones puguin realitzar les seves activitats formatives en condicions de seguretat i segons les seves necessitats.
Les darreres instruccions del Servei d’Ocupació de Catalunya permeten el canvi de modalitat presencial a modalitat a distància, sempre mantenint les hores presencials que cada mòdul formatiu indica en el seu reglament. Per tant les sessions presencials es realitzaran en el moment que les noves instruccions de les administracions competents ho permetin. Aquesta condició també afecta a les pràctiques no laborals que cada certificat contempla en el seu itinerari formatius.
Tanmateix el procés de desconfinament a través de les fases repartides per zones sanitàries també ha condicionat l’obertura dels centres de treball i espais formatius juntament amb la programació dels cursos.
Gràcies a la possibilitat del canvi de modalitat i les mesures de flexibilitat impulsades pel propi SOC, més del 95% de les persones que havien iniciat els cursos continuaran amb els itineraris formatius.
La tecnologia
Gràcies a l’eclosió de sistemes de videoconferència hem pogut vincular les accions formatives amb el campus virtual de l’entitat. L’objectiu és aconseguir la comunicació síncrona entre el tutor o tutora i l’alumnat, així com dels i les alumnes entre si. A través de videoconferències l’equip docent pot realitzar les seves explicacions compartint la seva pantalla i interactuant amb l’alumnat per respondre qualsevol dubte.
Certificats de Professionalitat que comencen
Gentis Terres de l'Ebre
- (SSCB0211) Direcció i coordinació d’activitats de Lleure educatiu infantil i juvenil: inici 2 de juny.
- (AGAO0208) Instal·lació i manteniment de jardins i zones verdes: inici 8 de juny.
- (SSCS0208) Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials: inici 15 de juny.
Contacte: 977 09 94 25
Sobre l’Autoria
Albert Garcia, àrea de Formació de la Fundació Gentis.
L’Albert és consultor de formació expert en gestió empresarial i emprenedoria. Persona vitalista que té el cor posat en la feina ben feta i en l’equip de persones que la fan possible. El podeu trobar a les oficines de Gentis a Barcelona gestionant els programes de formació per la millora de l’ocupabilitat de les persones, especialment de les més vulnerables.