Aquest conveni configura un peça clau dins l’engranatge que suposa un itinerari d’orientació sociolaboral per joves no acompanyats que han arribat a Catalunya perquè posa el focus als majors de 18 anys. Són molts joves migrats sense referents familiars que en el curs que encetem fan la majoria d’edat i hem de continuar assegurant la traçabilitat de tot el recorregut competencial per tal que duguin una bona motxilla d’experiències positives, tinguin eines per ubicar-se i entendre el funcionament de la societat que els envolta, disposin d’eines que millorin la seva ocupabilitat, així com sàpiguen gestionar totes les emocions i vivències del seu projecte migratori.

 

El projecte ha estat seleccionat a la convocatòria d’Inserció Sociolaboral del Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials que impulsa anualment l’Obra Social “la Caixa”, que per aquest any preveu una inversió global de 18,5 milions d’euros en projectes que atenen diferents àmbits, sempre amb el propòsit d’oferir oportunitats als col·lectius en situació de vulnerabilitat social.

A la fotografia, Jordi Pascual i Carles Juanola formalitzant la col·laboració.

Un pont de mar blava i el Centre de Primera Acollida

“Et deixo un pont de mar blava que va del somni fins els teus ulls…”

Lluis Llach

El centre de Primera Acollida acull a joves que han arribat a Catalunya. Es tracta d’un recurs socioeducatiu coordinat amb les administracions competents per acompanyar als i les joves que van marxar de casa seva Sense acompanyament familiar.

El centre posa al servei dels i les joves nouvingudes un servei d’orientació sociolaboral, “Un pont de mar blava”. Aquest consta d’un seguit d’accions grupals i individuals, que tenen per objectiu fer un balanç competencial  i valorar l’encaix amb el que demana el mercat de treball, millorant així l’ocupabilitat d’aquestes persones. Els blocs estratègics formatius passen per l’alfabetització lingüística així com l’estimulació de competències de caire transversal, coneixement de l’entorn i els recursos  serveis existents i el seu acompanyament emocional.

Les competències transversals, una maleta per a tota la vida

La predisposició a l’aprenentatge, l’autoconeixement, gestió de les emocions i gestió dels conflictes són algunes de les competències fonamentals en qualsevol procés d’integració social i que s’activaran en els itineraris de formació i orientació per a la millora de l’ocupabilitat al llarg de tot un any. Sobretot es projectarà cadascun dels itineraris tenint en compte el seu objectiu vital. Conjuntament amb altres organismes i institucions, treballem sempre des dels interessos personals del subjecte i des del seu principi de realitat, i l’acompanyem amb la finalitat de vetllar pel seu benestar i contribuir a millorar les seves condicions de vida i el seu desenvolupament.

De l’acollida a l’execució passant pel suport a l’escolarització com a eines d’integració i inclusió

El treball amb els i les joves es desenvolupa en diferents fases: acollida, desenvolupament d’accions formatives i d’orientació sociolaboral, etc. Aquests itineraris d’inserció sociolaboral no són exclusius pels joves migrats sense referents familiars que deixen de ser menors, si no que hi participen joves de majoria d’edat que estiguin passant per una situació de vulnerabilitat i que necessiten d’aquest recurs socieducatiu.

En matèria d’execució del conveni amb l’Obra Social ”la Caixa” els acords són:

  • Una dotació econòmica per valor de 24.000 euros que ens permetrà donar continuïtat als itineraris d’inserció sociolaboral de les persones joves migrades soles que deixen de ser menors i que ja hem iniciat un itinerari socieducatiu amb elles.
  • Vetllar perquè les accions siguin inclusives i centrades en la persona per ajudar-les a superar situacions de vulnerabilitat.