Avui 5 de desembre es celebra el Dia Mundial del Voluntariat. De tots és conegut que Catalunya té una gran tradició de voluntaris i voluntàries. Qui no recorda els milers de persones que van col·laborar de forma desinteressada durant dels Jocs Olímpics del 1992; o de la gent que participa a la Marató que anualment organitza TV3; o en la campanya el Gran Recapte d’Aliments

Per això des de Gentis volem aprofitar aquest dia per agrair a tots els i les voluntàries la feina que fan al llarg de l’any. I ho volem fer de manera especial als dos voluntaris que tenim a l’entitat. Recentment l’equip de mediació comunitària que presta els seus serveis al centre penitenciari Quatre Camins, compta amb una persona que els dóna suport una dia a la setmana de forma desinteressada. I també una exalumna del CP de Docència de la Formació Professional per l’Ocupació, que un cop finalitzar el curs va voler seguir vinculada a l’entitat i gràcies a una col·laboració amb una beneficiària del programa SIOAS de Gentis Vilardell, li està donant classes particulars dos cops a la setmana.

Cada dia milers de persones s’ofereixen com a voluntaris. I ho poden fer sobre el terreny o de forma virtual. Sempre per contribuir a la pau i el desenvolupament sostenible. El voluntariat permet a les persones a participar del seu propi creixement. Gràcies a aquest, la ciutadania construeix la seva pròpia resiliència, amplia els seus coneixements bàsics i adquireix un sentit de responsabilitat per les seves pròpies comunitats. El voluntariat consolida la cohesió social i la confiança per promoure accions individuals i col·lectives amb efectes sostenibles, per a les persones i mitjançant les persones….

Per què hi ha una dia dedicat al voluntariat?

El 17 de desembre de 1985, l’Assemblea General  de les Nacions Unides va convidar als governs a celebrar tots els anys, el 5 de desembre, el Dia Internacional dels Voluntaris. Els va convidar a adoptar mesures perquè es tingués major consciència de la important contribució dels voluntaris, estimulant d’aquesta manera a més persones en totes les condicions socials a oferir els seus serveis, tant dins del seu propi país com a l’estranger.

El programa de Voluntaris de les Nacions Unides es celebra el 5 de desembre no només per ressaltar la labor del voluntariat en totes les seves facetes, sinó també per rendir un homenatge especial a tots els voluntaris que treballen per aconseguir els nous objectius mundials.