El proper dia 7 de maig es celebra l’acte de presentació de la Social Business City Barcelona, una iniciativa d’origen internacional, nascuda de la mà del Prof. Muhammad Yunus, Premi Nobel de la Pau, l’objectiu de la qual és treballar per laresolució de les necessitats socials de la nostra ciutat, mitjançant una eina amb un gran potencial: les empreses socials.
El primer gran repte que proposa la Social Business City Barcelona és la reducció de l’atur juvenil a la ciutat, una situació que afecta una gran part del jovent de Barcelona i que fa trontollar el benestar present i futur de la nostra societat.

Fundació Gentis, entitat membre de Plataforma Educativa, és una de les entitats que participen en aquest projecte i a la presentació tindrà protagonisme a la taula rodona amb la veu d’en Josep Vidal, director de Gentis.

Social Business City Barcelona (SBC) és un programa d’actuació de caire internacional, nascut de la mà del Professor Muhammad Yunus, Premi Nobel de la Pau 2006, l’objectiu del qual és transformar les necessitats socials de la ciutat mitjançant la promoció i el suport a l’emprenedoria social i les empreses socials.

Sabies què una cinquena part de les persones aturades a Barcelona són jovent? És per això que el primer repte que s’ha fixat SBC és el de reduir la taxa d’atur d’aquest col·lectiu a la ciutat. I ho vol fer amb la implicació de tots els agents per tal de trobar solucions sostenibles i complementàries a mitjà i llarg termini. I entre aquestes accions hi ha la redacció d’un pla d’acció que gira entorn del cicle de vida de l’emprenedor social.

“Les empreses socials són aquelles organitzacions que tenen com a objectiu primer la consecució d’un impacte social positiu i que, per aconseguir-ho, utilitzen com a eina la venta d’un producte o un servei. En una empresa social, els inversors / propietaris poden recuperar poc a poc els diners invertits, però no poden guanyar cap dividend més enllà d’aquest punt. La finalitat de la inversió és solament per assolir els objectius socials a través de l’operació de l’empresa, sense cap benefici personal per part dels inversors.” Així defineix les empreses socials el Professor Muhammad Yunus.

En aquest vídeo podreu veure les diferències entre el “traditional business” i el “social business” que us ajudarà a complimentar la definició del professor Yunus.

I des de Gentis participem en aquest programa per la transformació social juntament amb institucions públiques, organitzacions del Tercer Sector i empreses privades que s’han unit formant una gran aliança per combatre les necessitats socials i transformar Barcelona. En concret formem part de la junta directiva de SBC  I ho fem entitat promotora – junta directiva – tresoreria

 

Tandem Social

És una cooperativa de treball impulsada per un conjunt d’experimentats professionals que creuen en l’empresa social, les entitats i els projectes socials com a eix de transformació. La seva principal activitat és l’assessorament a empreses socials, cooperatives, organitzacions del tercer sector, entitats públiques i empreses privades a través de l’aportació de treball, coneixement i experiència.