El servei de facilitació digital és una iniciativa que busca promoure l’aprenentatge de tecnologies digitals i la millora de competències digitals bàsiques aplicades a l’ocupació a través tallers pràctics de curta durada. Aquest servei, que ja s’ha posat en marxa, consisteix en 20 sessions formatives que es realitzen un cop a la setmana en diferents localitats de les Terres de l’Ebre, incloent Amposta, Tortosa, Deltebre, entre d’altres.
Les sessions estan alineades amb el marc europeu DigComp de competències digitals per a la ciutadania, i el seu contingut se centra en temes laborals, amb una especial atenció a la perspectiva dels suports.
Les classes tenen una durada de dues hores i estan dissenyades per ser adaptatives, responent a les necessitats i inquietuds dels participants.
Coneguem a la Paula
Paula Sebastià Benito és una jove de 22 anys amb discapacitat intel·lectual que s’ha incorporat al projecte de facilitació digital que està duent a terme l’equip de Tecnologia Social gràcies al suport de la Fundació “La Caixa”. Tot i no tenir experiència prèvia amb persones amb discapacitat intel·lectual, la Paula ha demostrat una gran motivació per treballar en aquest camp, especialment per ajudar les persones a utilitzar eines digitals com mòbils i tauletes. Amb un recorregut professional com a monitora de lleure i de menjador escolar, Paula aporta al projecte la seva responsabilitat, la seva visió i les ganes d’ensenyar mentre aprenem.
La Paula ens explica que la seva tasca principal consisteix en ajudar a les persones participants a comprendre i utilitzar aplicacions digitals per la cerca de feina, per la millora de competències i coneixements, entre d’altres coses. També destaca l’ús d’estratègies com la pissarra digital, els suports visuals, la gammificació, la lectura fàcil, per fer les sessions més accessibles i adaptades a les necessitats individuals. La seva filosofia és estar al costat de les persones, proporcionant suport personalitzat per assegurar que tothom pugui aprendre al seu ritme.
Ens pots parlar una mica tu i el teu recorregut professional fins ara?
Em dic Paula, tinc 22 anys i visc a Santa Bàrbara. He fet dos cursos: un de Monitora de lleure, on vaig fer pràctiques amb infants, i un altre de menjador escolar. També he treballat en un campus escolar al meu poble. Ara estic enfocada en la facilitació digital gràcies al suport de Montse, la meva orientadora de Gentis, que em va ajudar a trobar aquesta feina i que m’agradés.
Què et va motivar a treballar en el camp de la facilitació digital per a persones amb discapacitat intel·lectual?
El que em motiva és la necessitat de donar suport a persones que el necessiten perquè puguin utilitzar les eines digitals amb seguretat i autonomia. Vull ajudar-los a comprendre millor com moure’ns avui dia, ja que sovint els resulta complicat. I a mi també!
Quines tecnologies o eines digitals has utilitzat anteriorment per facilitar l’aprenentatge o la inclusió digital?
Utilitzo principalment el mòbil i la tauleta, ja que són les eines que considero més accessibles i útils per ensenyar habilitats digitals. Són els dispositius que més utilitzarem en els tallers. I m’estreno com facilitadora digital.
Com enfoques l’ensenyament d’habilitats digitals a persones amb diferents nivells de capacitats i necessitats?
Prefereixo fer tallers curts perquè així podem centrar-nos en la pràctica amb els mòbils i les tauletes, adaptant-nos sempre al ritme de cada participant per assegurar que tots puguin seguir les activitats. Jo els hi dic sempre: No patisques!
Com t’assegures que les teves sessions siguin inclusives i adaptades a les necessitats individuals dels participants?
Em poso al costat de les persoens participants per ajudar-los directament amb les tasques que no saben fer. Els explico cada pas amb paciència i, si cal, repeteixo les explicacions fins que ho entenen, assegurant-me que tothom pugui seguir el ritme.
Quines iniciatives creus que són necessàries per millorar la inclusió digital de les persones amb discapacitat intel·lectual?
Crec que oferir més tallers específics i recursos adaptats per ensenyar l’ús d’aplicacions mòbils seria fonamental. Moltes persones amb discapacitat intel·lectual necessiten suport per aprendre a utilitzar aquestes tecnologies, i més formació podria marcar la diferència en la seva inclusió digital. També saber amb qui poden comptar.
L’equip de facilitació digital
L’equip de facilitació digital treballa amb un enfocament inclusiu, assegurant que les sessions es dissenyen de forma universal i que inclouen les veus dels seus protagonistes. Les classes es plantegen com un espai obert on tothom pot aprendre i utilitzar les tecnologies digitals a partir del propi dispositiu mòbil.
Pel que fa a la metodologia, l’equip utilitza divereses estratègies didàctiques i recursos per facilitar la comprensió dels conceptes i la praxis autònoma. L’equip està compromès a millorar la inclusió digital des de l’àmbit local, i preten col·laborar amb altres entitats i organitzacions per promoure accions que contribueixin a l’erradicació de la bretxa digital.
Si voleu conèixer més a fons aquest servei itinerant podeu contactar-nos☺.