Aquest curs 2023 – 2024, 10 punts del territori català han iniciat el projecte Arrela’t al seu municipi, que són: Amposta, La Sénia, Badalona, Terrassa, Castelldefels, Manresa, Sabadell, Alcanar, Bages Sud i Martorell.
Dins d’aquest projecte s’han pogut desenvolupar 5 proves pilot de mentoria esportiva. D’aquestes proves pilot que han durat en alguns municipis 6 mesos i en altres 9, s’han beneficiat 52 joves que han pogut gaudir de beques de mentoria esportiva, participant en un esport de la seva elecció i en sessions individuals de mentoria junt a una persona voluntària del propi club esportiu.
Arrela’t és una iniciativa de mentoria social esportiva adreçada a joves en situació de vulnerabilitat, des del qual s’acompanya a diferents territoris per implementar el projecte al seu municipi. L’objectiu principal és millorar el benestar emocional, competencial i d’hàbits saludables dels i les joves participants. Així com la creació d’un ecosistema educatiu que contribueixi a la reducció de les desigualtats educatives i que apropi als i les joves a la comunitat, millorant la convivència i la cohesió social al territori. També es prioritari poder transferir el coneixement als municipis amb aquest model que es va iniciar a les Terres de l’Ebre el 2020 i que es pot replicar adaptat a les necessitats de cada territori.
Es treballa amb els diferents agents comunitaris per reduir les desigualtats educatives en el temps fora de l’escola, col·laborant amb professionals de serveis socials, tècnics d’esport, educació, joventut i/o del Pla Educatiu d’entorn. Aquests agents formen part de l’equip tècnic del projecte, encarregat de captar i derivar les persones joves així com de fer-ne el seguiment amb l’equip tècnic de l’entitat. D’altra banda, cada territori compta amb un equip de voluntaris i voluntàries, membres dels clubs esportius o vinculats a aquests a cada municipi, la funció dels quals és l’acompanyament dels i les joves. A través de sessions de mentoria. Aquests mentors i mentores reben un suport permanent de l’equip de Gentis. D’altra banda, tant les mentors i mentores com les tècniques i tècnics dels municipis reben una formació en funció del seu rol, en Introducció a la mentoria esportiva o bé de Disseny de Projectes, per a facilitar la seva tasca al projecte.
Des de Fundació Gentis fa 5 anys que desenvolupem projectes en mentoria social, trajectòria que ha permès consolidar la metodologia dels projectes de mentoria, així com enriquir els diferents programes als darrers anys. L’any 2019 es va començar a desenvolupar el projecte a Amposta, a través d’una prova pilot de mentoria entre iguals amb joves migrats sols i autòctons d’entre 16 i 24 anys. Al 2020, degut a ala crisi del Covid 19, es va apostar per una prova de mentoria online de suport educatiu per reforçar l’aprenentatge del català entre persones joves nouvingudes i adultes. L’any 2021 es va participar al projecte Erasmus+ Sportme, una iniciativa de processos de mentoria esportiva que va tenir com a resultat una guia metodològica i una capsula formativa. Amb aquest precedent, al curs 2021 – 2022 es va consolidar el projecte de mentoria esportiva al municipi i es va apostar per replicar aquesta iniciativa a altres territoris. Durant el curs 2022-23 es va participar en un programa Next Generation per fer créixer el projecte arreu del territori català.
Com a resultat, aquest curs 2023 – 2024 s’han executat proves pilots completes de mentoria esportiva als municipis d’Amposta, La Sénia, Badalona, Terrassa i Castelldefels. I als municipis de Manresa, Sabadell, Alcanar, Bages Sud i Martorell s’ha acompanyat i donat suport tècnic per poder realitzar-les properament. A cada territori participant s’han ofert entre 10 i 15 places de beques de mentoria esportiva, de les quals 52 persones joves han pogut gaudir de l’esport i de l’acompanyament amb sessions de mentoria. Així mateix, aquest any hem comptat amb la participació de 49 persones voluntàries que s’han format en mentoria esportiva i voluntariat i, que han exercit el rol de mentors/es amb les persones joves participant així com 19 persones tècniques que també s’han format en mentoria social. A més, s’ha col·laborat amb 4 ajuntaments i una entitat social, així com 24 entitats esportives que han ofert les seves instal·lacions i equips per promocionar la igualtat dels joves participants i també 5 empreses que han fet d’Arrela’t el seu projecte de Responsabilitat Social Corporativa.
L’acció central del projecte han estat les sessions de mentoria setmanals i els entrenaments esportius al llarg de 6 mesos, de gener a juny. A través de l’esport els i les joves participants han pogut desenvolupar diferents competències transversals com son el treball en equip, lacomunicació, l’autonomia, la responsabilitat i el compromís entre altres.
Així mateix, en l’avaluació s’han observat millores en l’educació i en els resultats educatius, reformulació de les expectatives ocupacionals dels i les joves, així com la millora del benestar i gestió emocional, educació en valors i, desenvolupament d’hàbits saludables, entre d’altres.
També cal destacar l’augment en el capital social dels agents implicats. A més dels municipis que han executat proves pilot i es consoliden per al proper curs com: La Sénia, Amposta, Terrassa, Badalona i Castelldefels.
S’espera que també el curs vinent 2024 – 2025 comencin a implementar l’Arrela’t al seu territori i 7 municipis més: Martorell, Sabadell, Sant Joan Despí, Begues, Manresa, Bages Sud i Alcanar.
Per part de l’entitat i l’equip de projectes de mentoria volem agrair especialment als agents impulsors de cada municipi la seva implicació. Aquest projecte s’ha pogut realitzar gràcies a la participació de les administracions locals, empreses, entitats socials i clubs esportius dels diferents municipis amb qui hem col·laborat:
Amposta: Futbol Amposta, Club Handbol Amposta, Futbol Sala Amposta, Futbol Experience, Club Patinatge Amposta, Club bàsquet Amposta, Club nàutic Amposta, Escola d’Escalada, Club natació Amposta i Unió Atlètica Montsià.
La Sénia: Associació Esportiva Sénia (Futbol sala i bàsquet), Club de Fútbol La Sénia, NZ Dance, Club natació La Sénia, Complex Esportiu Municipal, Forestgym i Cooperativa Terram.
Castelldefels: Castelldefels Rugby Unión Club (CRUC), Futbol Sala Castelldefels, Club Voleibol Castelldefels, Club Tennis Taula els Joves de Castelldefels (ETTC), Club Piragüisme Castelldefels i Boxa Gilabert (Gilabert Trainer).
Terrassa: Club Esportiu Unió 10 Terrassa, Fundació GOEL.
Badalona: Associació La Rotllana.