Del 2 al 5 de juny, la Fundació Resilis juntament amb Forgen estan organitzant unaformació intensiva sobre ‘Pràctiques Restauratives’ pels seus professionals de la mà de l’expert Jean Schmitz, director de l’Institut Llatinoamericà de Pràctiques Restauratives i amb la col·laboració estratègica de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta formació impulsada des de la Fundació Resilis respon a la voluntat de formar els seus professionals per a garantir la millor atenció integral de les persones que atenem. A l’àmbit socioeducatiu les Pràctiques Restauratives esdevenen una eina potent per aconseguir canvis positius en el comportament de les persones amb les que treballen i per assegurar un impacte real, verificable i sostenible en el temps.

El concepte de Pràctiques Restauratives té les seves arrels en la “justícia restaurativa”, una nova forma de veure la justícia penal que es centra a reparar el dany fet a les persones i les relacions més enllà del càstig. Aquest enfocament va començar desenvolupant estratègies de mediació per incloure després, comunitats de suport, com ara els membres de la família. La recerca en Pràctiques Restauratives ha permès perfeccionar les estratègies d’intervenció incorporant la participació de tots els agents implicats en cada cas en processos col·laboratius, el que s’anomena “Reunions restauratives” i “Cercles”.

L’Institut Internacional de Pràctiques restauratives (IIRP) ha desenvolupat un marc conceptual comprensiu que va més enllà del seus orígens en la justícia penal. La hipòtesi fonamental de les Pràctiques Restauratives és que les persones són més felices, cooperatives i productives, quan les autoritats fan coses amb elles (model col·laboratiu) que contra d’elles (model autoritari) o per elles (model paternalista dependent).