Referencia del projecte: 2023-1-ES01-KA122-ADU-000138522 – Durada: 1 Juny 2023-30 Novembre 2024

Fundació Gentis ha liderat el projecte europeu “Aprendizajes transformadores en escuelas de adultos” finançat pel Programa Erasmus+, el programa de la Unió Europea que té com a objectiu donar suport a l’educació, la formació, la joventut i l’esport a Europa. El projecte s’encabeix en el marc de l’Acció Clau 1. Mobilitat de les persones en l’àmbit de l’educació d’adults amb l’objectiu de formar als seus professionals. 

Objectius del projecte

El projecte compta amb diversos objectius al llarg de la seva consecució:

Objectiu 1: Dotar de noves eines i metodologies a les persones professionals per a la millora competencial dels usuaris dels serveis de formació d’adults per millorar la seva ocupabilitat. El nostre objectiu és conèixer noves metodologies i millorar les competències dels nostres professionals perquè puguin desenvolupar eines per a la millora de les competències de les persones usuàries i facilitar, així, la seva incorporació sòlida al món laboral.

Objectiu 2: Dotar de noves eines i metodologies a les persones professionals per a la millora competencial de les persones usuàries en l’àmbit digital. El nostre objectiu és que els professionals puguin adquirir eines i metodologies innovadores per a les persones treballadores i transferir competències i habilitats digitals a les persones usuàries, cosa que els faciliti la seva inclusió en el món actual tant en l’àmbit laboral com social.

Objectiu 3: Dotar de noves eines i metodologies que s’adaptin a la societat actual i futura, a les persones professionals per a la millora competencial en general de les persones usuàries. El nostre objectiu és que les persones treballadores adquireixin nous mètodes i enfocaments d’aprenentatge i ensenyament, amb tècniques i metodologies innovadores que promoguin un aprenentatge més significatiu i vivencial per a les persones usuàries.

 

Activitats formatives desenvolupades en el marc del projecte:

En el marc del projecte, Fundació Gentis ha participat en les següents 3 formacions:

Formacio 1. Lighthouse Network Training on the European Care Certificate

Participants: 3 professionals de Fundació Gentis – Dates: 6-7 novembre 2023 – Localització: Brussel·les (Bèlgica)                      Entitat d’acollida: European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD)

L‘European Care Certificate és una titulació d’àmbit europeu que s’ha desenvolupat per cobrir els coneixements bàsics que es requereixen perquè una persona treballi en un entorn sanitari i social des de la perspectiva de drets de les persones. El titular tindrà coneixements i habilitats bàsiques necessàries per treballar en el sector de l’atenció sanitària i de cures, la qual cosa implica l’adquisició i actualització de coneixements i habilitats rellevants dels nostres usuaris perquè es diferenciïn d’altres postulants que no tenen certificacions específiques

Per tant, l’ECC oferirà als ocupadors una evidència que el titular del certificat té els coneixements fonamentals suficients per desenvolupar-se en el sector. Això podria obrir portes a oportunitats laborals tant al seu país d’origen com a qualsevol lloc d’Europa on es reconegui aquest certificat. Aquesta certificació està actualment disponible en 13 paisos europeus. Aquesta certificació va lligada a una formacio que pot ser presencial u online en l’àmbit de les cures centrades en els drets de la persona. Per a més informació sobre el ECC  podeu visitar el web:

https://www.europeancarecertificate.eu/choose-a-country/homepage

Aquesta formació va ser organizada per l’entitat europea EASPD en el marc del grup de treball Member Forum for Workforce Development and Human Resources i hi van participar representants de les entitats europees que ofereixen la formació i certificació ECC. Aquesta formació va ser especialment rellevant per Gentis ja que l’entitat tot just acabava de ser designada com a entitat responsable de la formació i certificació ECC a Espanya. 

Els continguts clau tractats durant la formació van ser els següents: 

  • Revisió i analisis dels continguts formatius
  • Discusions sobre el rol i les responsabilitats passades i presents dels socis principals de l’ECC
  • Xerrades sobre el rol futur dels socis i les estratègies a implementar amb el desenvolupament actual de la UE en matèria d’atenció social
  • Establiment de l’ECC a cadascun de les entitats líders dels països participants (Bulgària, Austria, Xipre, República Txeca, Alemanya, Grècia, Hungria, Letònia, Moldàvia, Portugal, Eslovènia, Espanya i Gran Bretanya). 

La formació va adreçar els  continguts del Objectiu 1 del projecte ja que va servir a Gentis per entendre en profunditat els mecanismes i processos per implementar la formació i certificació del  ECC a Espanya i així generar oportunitats per la  millora competencial dels usuaris dels serveis de formació d’adults per millorar la seva ocupabilitat en l’àmbit de les cures. En aquest context, la formació será el primer pas per incorporar la formació del ECC en la cartera de serveis de Gentis i formar i certificar  als nostres usuaris en l’àmbit de les cures centrada en els drets humans. 

Formació 2: Training on Project Design in Adult Learning

Participants: 2 professionals de Fundació Gentis – Dates: 15-18 gener 2024 – Localització: Brussel·les (Bèlgica)                        Entitat d’acollida: European Association for the Education of Adults (EAEA)

Fundació Gentis cerca proporcionar als seus professionals eines i metodologies que estiguin alineades amb la necessitat d’equipar els professionals amb els recursos necessaris per millorar les competències generals dels usuaris en diversos àmbits, assegurant així la seva capacitat d’adaptació i èxit en un món en constant canvi. 

En aquesta formació, es van abordar els processos clau que donen suport al disseny d’iniciatives reeixides, sostenibles i impactants en l’àmbit de l’educació d’adults, per millorar els serveis de millora de competències dels nostres usuaris. Es van explorer tècniques efectives per analitzar les necessitats contextuals de l’entitat i els nostre usuaris, d’una banda, i els esquemes de finançament existents, de l’altra, i per definir els requisits dels projectes per construir un pont cap a accions significatives. 

Es va treballar  en petits grups, per desenvolupar propostes demostratives basades en nous projectes, des del concepte fins al pla de treball, basades en els esquemes de finançament existents, i es van identificar bones pràctiques en aspectes més tècnics, com ara el pressupost, el disseny de tasques i la disseminació. La formació estava dirigida al personal que desenvolupa sol·licituds de projectes de la UE en l’àmbit de l’aprenentatge i l’educació d’adults i hi van participar representants d’entitats d’Itàlia, Estonia, Noruega (entre altres). 

A nivell més específic es van treballar les següents temàtiques: 

  • Què és l’educació d’adults als nostres països i per què necessitem funding de projectes
  • Experiència personal dels participants amb l’ús del finançament de projectes europeus
  • Principals tendències i polítiques en l’àmbit de l’educació d’adults a Europa i els principals fons europeus disponibles per donar suport a l’adopció de les mateixes 
  • Anàlisi de les polítiques existents per identificar prioritats rellevants per al nostre treball en l’aprenentatge i l’educació d’adults
  • Anàlisi de programes de finançament
  • Pla de treball del projecte, pressupost i recerca de socis
  • Aspectes transversals de la nostra potencial proposta
  • Simulacions d’avaluacions de criteris del projecte: riscs i conclusions 

Aquesta formació, va adreçar els continguts de l’Objectiu 3 del projecte ja que buscava millorar les competències dels nostres professionals en el disseny de projectes enfocats en la millora competencial general dels nostres usuaris.  Formar-se en competències generals és útil perquè aquestes habilitats són transferibles i aplicables a una àmplia varietat de contextos i rols professionals. En el cas de la Fundació Gentis, utilitzarem aquesta coneixença per aplicar les tendències i polítiques educatives europees apreses per adaptar els programes de la fundació a les millors pràctiques actuals i incorporar noves metodologies i enfocaments didàctics que promoguin una educació d’adults més inclusiva i eficaç. 

Aquesta formació, va adreçar els continguts de l’Objectiu 3 del projecte ja que buscava millorar les competències dels nostres professionals en el disseny de projectes enfocats en la millora competencial general dels nostres usuaris.Formar-se en competències generals és útil perquè aquestes habilitats són transferibles i aplicables a una àmplia varietat de contextos i rols professionals. En el cas de la Fundació Gentis, utilitzarem aquesta coneixença per aplicar les tendències i polítiques educatives europees apreses per adaptar els programes de la fundació a les millors pràctiques actuals i incorporar noves metodologies i enfocaments didàctics que promoguin una educació d’adults més inclusiva i eficaç.

 

La Maria Abril cursarà a Florència el proper octubre, del 7 al 12, una formació organitzada per l’europass Teacher Academy sobre l’ús de les TIC per integrar estudiants immigrants a les aules, on dominarem enfocaments pedagògics útils per ensenyar parlants no nadius i donar suport als estudiants migrants, immigrants, sol·licitants d’asil i refugiats, gestionant la comunicació intercultural a través de la col·laboració social i la inclusió entre el nostre alumnat.