Gentis 9 Guia metodològica

Intervenció Socio/Educativa amb joves que migren sols, aplicada a Centres de Primera Oportunitat

Guia metodològica

L’arribada de joves migrats sols a Catalunya es presenta com un fenomen que ha conformat una realitat social on s’evidencien l’alta complexitat d’atenció d’aquest col·lectiu i la necessitat d’una intervenció socioeducativa diferent per donar respostes adequades a joves en situació de vulnerabilitat i desprotecció.

En aquesta realitat complexa s’emmarca l’experiència que presentem. Cal tenir en compte que el col·lectiu destinatari està format per joves amb experiències de vida molt dures que els duen a emigrar prematurament sense acompanyament per trobar una solució a la seva situació personal i familiar al seu país d’origen.

Gairebé el 80% d’aquests joves arriben al nostre territori sense educació secundària i sense conèixer l’idioma, aquest fet comporta dificultats de
comunicació i de relació, condicions imprescindibles per a la realització d’un projecte de vida amb garanties i una inclusió social plena.

Al mateix temps, el marc legal vigent els situa en un estat de privació de drets i d’extrema vulnerabilitat, perquè fins que els joves no estan tutelats i/o amb una orientació clara no s’inicia el procés administratiu per regularitzar la seva estada. Amb aquesta situació administrativa irregular difícilment poden accedir a accions formatives d’ensenyament reglat o ocupacional, eixamplant així l’escletxa de l’accés al món laboral.

Guia metodològica

Utilitzem galetes per millorar el funcionament d'aquesta web. Si continua accepta la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies
.
.