L’economia social comprèn totes aquelles formes de realitzar activitat econòmica que tenen com a finalitat la resolució d’una problemàtica social o bé satisfer les necessitats econòmiques dels seus associats. La fórmula d’economia social amb més pes i tradició a Catalunya és el cooperativisme. Avui en dia hi ha prop de 4.000 cooperatives que generen més de 42.000 llocs de treball.

També formen part de l’economia social les societats laborals, el Tercer Sector Social, els Centres Especials de Treball, les Empreses d’inserció i les associacions i fundacions que fan activitat econòmica, com per exemple Gentis.

I és que a la Fundació Gentis estem compromesos amb l’economia social i cooperativa. Una economia socialment responsable, basada en els valors de la solidaritat, la col·laboració, la democràcia en la pressa de decisions i la sostenibilitat en la producció de béns i la prestació de serveis.

Aquest servei de sensibilització, assessorament, emprenedoria social i cooperativisme vol  donar suport al posicionament i visibilització del model d’economia social i cooperativa que situa a la persona i el seu treball i necessitats en el centre del projecte.

  • Impulsem i potenciem l’economia social i cooperativa al territori
  • Acompanyem a la creació, consolidació, creixement i internacionalització d’empreses de l’economia social
  • Fomentem i difonem els valors de l’economia social

És per això que formem part de la Xarxa Incorpora, de la Fundació “La Caixa”. El programa promou l’inserció laboral de persones en situació o en risc d’exclusió social: joves menors de 30 anys, aturats de llarga durada, persones amb discapacitat, dones víctimes de violència de gènere.

Compartim aquí, les dades d’impacte agrupades de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius fins al moment:

  • Més de 131 entitats publiques i privades agrupades en aliances per a constituir els ateneus cooperatius
  • 806 persones han participat a les accions realitzades pels ateneus cooperatius
  • 436 acompanyaments iniciats per a la creació o consolidació d’organitzacions de l’economia social i cooperativa (empreses en fase de tancament, associacions, empreses, organitzacions de l’economia social, persones emprenedores)
  • 302 tallers realitzats per associacions, prescriptors, joves, empreses en fase de tancament, empreses de l’economia social en fase de consolidació, persones emprenedores, etc
  • 35 organitzacions de l’economia social constituïdes
  • 62 persones inserides en l’economia social