Projectes de desenvolupament tecnològic i social
Innovació digital per a l'Acció SocialSom una unitat productiva de la Fundació Gentis que treballa per afrontar els reptes tecnològics que necessiten els nostres col·lectius diana, per millorar les seves competències socials i laborals. Dissenyem, desenvolupem i avaluem projectes de tecnologia social i innovació digital. I tenim 4 línies de treball
Formació online i continguts digitals
Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma
Facilitació digital
Consultoria de projectes d’intervenció social amb base tecnològica
Formació online i continguts digitals
Aquesta àrea es dedica principalment a la formació en línia i als continguts digitals, sent una de les seves àrees més destacades. S’han realitzat formacions en diverses temàtiques, com la mentoria social, orientació sociolaboral, elaboració de projectes, prevenció de riscos laborals, higiene alimentària, introducció a la lectura fàcil i creativitat social. Les opcions de treball inclouen la creació completa del procés, des de la maquetació dels continguts fins a la docència i gestió de l’aula virtual, o el desenvolupament d’una part específica.
En la creació de continguts, es realitza una investigació exhaustiva abans de convertir-los en contingut SCORM dins de la plataforma de l’aula virtual. La producció de material gràfic es coordina amb els materials del curs, adaptant-se sempre a les necessitats de cada formació i buscant representar la diversitat.
Pel que fa a la gestió de l’aula virtual, s’ajuda en la incorporació dels alumnes, inscripcions, gestió d’usuaris, contrasenyes i permisos. Es preparen guies amb l’estil de la formació i, si és necessari, es forma al professorat i al personal que gestiona les aules virtuals.
Durant la docència, es posa èmfasi en l’atenció a l’alumnat i es fomenten metodologies innovadores per afavorir un aprenentatge significatiu. També es destaca la possibilitat de crear aules virtuals personalitzades des de zero, amb el disseny i l’estil requerits, amb espais per a fòrums, diverses activitats i generació de certificats, com en el cas de la plataforma creada per Redes AFE.
Facilitació digital
Una altra àrea destacada del projecte és la facilitació digital, amb una ampla experiència en ajudar diversos col·lectius a millorar les seves competències digitals. Enguany, estem realitzant la segona edició amb persones grans de Fornells de la Selva. També hem treballat amb joves de zones rurals per reduir les migracions cap a grans ciutats i amb dones dins de la iniciativa IncubaDones per impulsar l’emprenedoria femenina.
S’elaboren i preparen materials adaptats tant per a l’ús a l’aula com per a l’ús fora d’ella. Un exemple d’això és el «Xuletari», creat per al grup de Fornells de la Selva amb l’objectiu de revisar conceptes i proporcionar apunts consultables.
A més, estem preparant una formació per al personal facilitador digital, amb l’objectiu de treballar les seves competències bàsiques i proporcionar diverses activitats per a l’aula, seguint les pedagogies innovadores, el treball per projectes i l’acció.
Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma
Aquesta àrea de treball es centra en el desenvolupament d’aplicacions multiplataforma, abastint des de pàgines web fins a aplicacions mòbils. Realitzem un anàlisi funcional de les necessitats i seguim tot el procés des de l’inici. Iniciem amb l’anàlisi i producció del disseny amb criteris d’usabilitat, sempre amb atenció a la lectura fàcil i els dissenys accessibles.
Un cop la proposta pren forma amb mockups, es procedeix al disseny i maquetació del producte. Es realitza la producció de banners, pantalles, vídeos i altres recursos necessaris. A més, s’implementen les funcionalitats planificades i es creen les bases de dades pertinents. Després de preparar-ho tot, es realitzen proves unitàries i es documenta el procés.
Un exemple concret és el projecte e-commerce de Tecnologia Social, que és una finestra d’entrada al nostre equip i un recull dels projectes que s’han anat desenvolupant.
Altres aplicacions en desenvolupament inclouen l’Aplicació ‘Projecte Vital’, pensada per a persones amb discapacitat intel·lectual per obtenir un Currículum Vítae o un pla d’empresa de manera senzilla. També es destaca el projecte d’implementació d’un Assistent Virtual amb intel·ligència artificial per ajudar aquelles persones amb dubtes que s’apropen al web de Gentis.
Consultoria de projectes d’intervenció social amb base tecnològica
Amb la nostra particular visió a mitges entre la tecnologia i el món social hem fet testing i revisió d’aplicacions, detectant millores. També hem fet revisions per assegurar el llenguatge no sexista i adaptacions a criteris de lectura fàcil. Hem fet assessorament amb perspectiva social com la reformulació del Moodle Gentis.