La formació i la inserció laboral com a eines d'inclusió i transformació social
Bases metodològiques de la intervenció socioeducativa
A Gentis treballem per la igualtat d’oportunitats a través de la participació al món laboral i l’accés a la formació i ens inspirem en diversos models d’intervenció : model d’Ocupabilitat per Competències, model d’Escoles de Segona Oportunitat i model d’Atenció Comunitària centrada en la Persona.
Tenim un compromís amb la inclusió social amb valors particulars que representen el desig de superar l’exclusió i promoure la participació. I aquest desig representa el principi fonamental de la nostra acció.
model d'ocupabilitat per competències
Un dels models més representatius i que aborda el desenvolupament competencial des de l’òptica de l’ocupabilitat és l’elaborat per l’Istituto per lo Sviluppo della Formazione Profesionale dei Lavoratori di Roma (ISFOL). Un treball de referència i d’alt valor per l’Acció Social és l’adaptació d’aquest model per part de la Fundació Surt. Una de les principals contribucions que ens ofereix és una classificació de competències agrupades en tres àrees diferenciades i que hom pot identificar fàcilment: Competències tècniques, competències de base i competències transversals.
El model de competències pren una rellevància especial en el moment d’adequar els processos d’acompanyament a la inserció sociolaboral
dissenyats pels i des dels diferents dispositius d’orientació i inserció que es desenvolupen a l’entitat. El motiu: aquest model permet
que les persones recuperin els seus propis recursos i puguin transferir-los i posar-los en pràctica en el desenvolupament d’una ocupació determinada.
model d'escoles de segona oportunitat
Les Escoles de Segona Oportunitat (E2O) faciliten als joves, sense feina i / o formació, un model pedagògic original basat en una formació innovadora a través d’itineraris personalitzats, un reforç en competències bàsiques i laborals, experiències pràctiques en vinculació amb el món empresarial, i un suport en requisits socials amb una atenció especial als més vulnerables.
L’Escola de Segona Oportunitat està integrada en el Centre de Formació d’Adults «Lo Pont», un espai d’aprenentatge viu que funciona com un centre integrat amb una dimensió connectada al Departament d’Educació i una altra al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
Tanmateix, “Lo Pont” és un centre educatiu descentralitzat focalitzat en el retorn al sistema educatiu o en la inserció laboral i la millora de les competències transversals i emocionals de joves entre 16 i 24 anys que han patit abandonament prematur dels seus estudis o fracàs escolar. Compta amb diversos punts d’atenció descentralitzada (Deltebre, Amposta, Roquetes, La Sènia, Alcanar, Gandesa i Móra d’Ebre) on s’imparteixen les formacions de GESO, CAM i CPPCGS, i PFIs, així com programes del Servei d’Ocupació de Catalunya, com Noves Oportunitats i Primera Oportunitat per a joves que migren sols, així com un catàleg de certificats de professionalitat.
Model d'atenció comunitària centrada en la persona
Seguint aquest tarannà d’intervenció personalitzat i inclusiu, la nostra
fundació desenvolupa la proposta d’intervenció comunitària i social des del model d’atenció comunitària centrat en la persona que
proposa la taula del tercer sector i es que fonamenta en els principis de dignitat, capacitat i autonomia de la persona. Hi
ha 6 vectors que defineixen aquest model comunitari centrat en la persona: atenció des de la comunitat, integrat amb altres serveis,
personalitzat, amb autonomia de decisió, multidisciplinar i preventiu.
Els objectius d’aquestes accions són:
- Actuar de manera transversal, integradora i interdisciplinària per a la millora de les condicions socials dels col·lectius atesos.
- Fomentar la coresponsabilitat i el compromís actiu amb l’usuariat i diferents agents socials implicats i implicades.
- Donar respostes a les noves necessitats mitjançant accions preventives.
- Facilitar a les famílies amb més desavantatge social una major integració per tal d’evitar la fractura social.