Com a grup de referència que desplega el programa de Noves Oporunitats per a persones joves, des de l’any passat, estem coordinant un projecte de recerca que busca la millora de l’ocupabilitat juvenil a través de pràctiques culturals: CHIMES Project. 

Es tracta d’un d’un programa Erasmus+  de dos anys de durada (2021-2023) en el que treballem col·laborant amb entitats de països europeus com Portugal, Regne Unit, Itàlia, Irlanda, Hongria i Romania. Són les entitats de l’European Partnership Promoting Social Inclusion, ASSOCIACAO PARA A EDUCACAO DE SEGUNDA OPORTUNIDADE, CESIE, Ariadne Cultural Foundation , PHOENIX SOCIAL ENTERPRISE LIMITED i Kleinon SRL.

Amb les entitats sòcies treballem de manera coordinada per aconseguir la millora del capital competencial de la joventut de cara a enfocar la seva ocupabilitat amb suficients garanties.

Entre les diverses accions es van acordar les línies d’actuació de la recerca com la identificació de les competències clau per a l’ocupació que es poden potenciar treballant amb la comunitat professional del camp de la cultura des dels seus entorns territorials.

La recerca avança per descobrir si posant l’alumnat en el pla protagonista de les pràctiques culturals es pot identificar una millora del seu nivell competencial.

La metodologia emprada per monitoritzar l’apropament a les ocupacions objectiu, està basada en la participació activa de la joventut en la creació d’un festival i del coneixement del sector cultural local per portar a compartir la seva experiència amb altres participants del programa.

Els outputs intel·lectuals que completen l’execució del projecte són la creació d’un vídeo de bitàcola amb el procés d’aprenentatge, un anàlisi de l’impacte del projecte com a eina d’avaluació i una guia metodològica que servirà com a manual adressat a professionals del camp de l’educació i de les indústries culturals per poder dissenyar pràctiques pedagògiques en els seus àmbits.

Les pràctiques culturals poden ser d’utilitat per què la joventut millori la seva ocupabilitat?

CHIMES PROJECT identifica, juntament amb agents culturals del territori, quines són les competències clau per accedir a les professions de les empreses culturals i tot seguit consensua amb professionals de joventut quines d’aquestes es poden millorar a mig termini. Una vegada identificades les habilitats a millorar, s’inicia un procés participatiu perquè l’alumnat pugui descobrir quin capital poden aportar a la creació d’un festival cultural en el marc de la seva entitat local i, si s’escau, amb la col·laboració de la ciutadania o mitjançant el treball comunitari. Coneixem els objectius i la metodologia però serà el grup referent d’alumnes qui decidirà la formalització del festival. El conjunt de socis del CHIMES PROJECT duran a terme accions similars en el seu entorn i es posaran en comú a posteriori, registrant-ne l’itinerari seguit.

Esperem que aquest projecte constitueixi una bona pràctica perquè altres organitzacions que treballen amb persones joves continuïint millorant les seves metodologies: estratègies socieducatives centrades en l’alumnat, que tenen en compte els seus interessos ocupacionals i formatius així com la comunitat i els seus contextos socioculturals focalitzades en ampliar el seu capital competencial.

 

Sobre l’autoria

Jaume Vidal, membre de l’equip docent de Noves Oportunitats del Centre Integrat Lo Pont

En Jaume és el professor especialista en les disciplines d’arts i disseny. Polifacètic i amb altes dosis de vocació de servei dona de tot i més a les classes que imparteix per la gent jove. El podeu trobar a la seu de Gentis a Amposta.