El ciberbullying és una realitat a la nostra societat. Amb la democratització de les xarxes socials, aquest assetjament és present a gairebé tots els centres escolars. Per tenir-ne consciència i buscar la seva eradicació, dues tècniques de la Fundació Gentis van impartir una xerrada a l’Institut Roquetes el passat 24 de maig. Va ser a la Sala d’Actes dins el cicle de xerrades a famílies i professorat que Fundesplai ofereix i que dinamitza Gentis. La trobada va tenir força participació, sobretot per part de les famílies dels/les alumnes de segons d’ESO. I és que aquest alumnat és que ha participat directament, durant aquest curs, en el programa des de la matèria de Tutoria.

Les encarregades de la xerrada van ser Olivia Curto i Anna Mora, membres del SOAF (Servei d’Orientació i d’Acompanyament a Famílies) de Gentis Terres de l’Ebre. Aquestes van dinamitzar la xerrada fomentant la participació de les famílies.

Què és el ciberbullying?

El ciberassetjament escolar, o l’anglicisme ciberbullying es produeix “quan un nen o adolescent és turmentat, amenaçat, assetjat, humiliat, molestat d’una manera o altra, per un altre nen o adolescent mitjançant l’ús d’Internet, tecnologies interactives i digitals o telèfon mòbil”. Hi ha d’haver menors implicats per ambdues bandes, o almenys l’assetjament ha d’haver estat instigat per un menor per anar contra d’un altre menor.

Els agressors ho fan per reforçar les seves connexions socials i el seu estatus, en el fons sovint és una qüestió de poder. Es fa especialment virulent en el primer cicle de l’ESO, on les relacions entre iguals en el pas de Primària a Secundària impliquen canvis en la formació de grups i en l’estatus social dels adolescents. També és possible que algun alumne s’involucri en aquestes conductes com a “resposta” al tracte humiliant que rep a l’escola per part dels companys.