El passat dijous 7 de març de 2019 vam tenir l’ocasió de participar a la taula rodona sobre feminització de la pobresa. L’acte es vinculava a les activitats programades en motiu del Dia Internacional de la Dona treballadora en el marc de l’exposició ‘Dones Importants’ que es pot veure al Museu de l’Aigua de la Factoria Cultural Coma-Cros de la vila de Salt.
El debat feia un repàs reflexiu d’aquells factors que causen major prevalença de la pobresa entre les dones, especialment d’aquelles dones que provenen de sistemes econòmics i sociculturals on no s’ha assolit la igualtat de gènere: la població femenina realitza la major part de les tasques de cures i domèstiques, les seves carreres professionals queden en segon terme, dificultats per disposar d’ingressos propis estables, etc.
Dins d’aquest context, l’eix que vertebrava les intervencions de les diferents ponents, pretenia donar respostes a les següents preguntes:
- Quines són les principals dificultats que té la dona per introduir-se al món laboral?
- Quins són els perfils femenins on s’identifiquen més dificultats d’accés al mercat de treball i què hem de prestar atenció especial?
- La importància de la formació com a element d’inclusió social.
- La bretxa salarial.
Com a com a principal obstacle que s’identifica i és tronc comú de les experiències que presentem són les mancances en la detecció de les pròpies competències personals, i la dificultat en la transferència de les mateixes al món laboral, siguin o no dones.
Sovint, el mateix col·lectiu és el que posa les primeres barreres i aquí rau la importància d’una formació integral que té en compte cadascuna de la seva singularitat que capaciti en l’exercici dels punts forts i febles per contribuir a sortir del marc.
Des de l’entitat volem mostrar el nostre agraïment per l’oportunitat de participar en aquesta jornada i així visibilitzar les dificultats del col·lectiu femení pel que fa a la pobresa i posar-li cara a la formació ocupacional, professional i competencial com a mecanisme d’inclusió social.
Continuarem treballant per ajudar les persones que més ho necessitin a identificar les seves competències, a que les puguin retenir i reactivar i a que les retornin al seu entorn proper en forma d’ocupació.
Sobre l’autora
Mariona Espunya, responsable dels projectes formatius de la Fundació Gentis a Girona.
La Mariona és mestre per vocació i acompanya les persones per devoció. La podeu trobar a la seu de Gentis a Salt (La Maret) gestionant les activitats formatives per a l’impuls de l’ocupació i inserció sociolaboral que fem a les terres gironines.