El Punt d’Autoocupació que gestiona Gentis a Girona, atén a 206 persones

by maig 9, 2018Economia social, Inserció, General0 comments

El cas d’Alberto Valentí és un dels exemples més clars de l’objectiu del Programa d’Autoocupació Incorpora de l’Obra Social “la Caixa” i que gestiona la Fundació Gentis a Girona des de fa dos anys: el foment de l’emprenedoria entre les persones vulnerables que no disposen dels recursos necessaris per iniciar un projecte. Aquest usuari tenia una idea molt clara quan va contactar amb la fundació per participar en aquest programa: promocionar la seva terra, Sicília, a la ciutat on ara viu, Girona.

I, de moment, l’objectiu de l’Alberto s’està complint. Amb l’acompanyament dels tècnics de Gentis, va obrir el 2017 una botiga, Frongia – Emocions de Sardenya, dedicada, sobretot, a la venda de productes típics de Sardenya com ara vins, pasta, pans i, fins i tot, alguns productes d’artesania d’artistes emergents de l’illa.

“La meva experiència amb el Punt d’autoocupació Incorpora de Girona ha estat molt positiva”
Alberto Valent

Emprenedor, Frongia – Emocions de Sardenya

“És un servei ràpid d’assessorament i un recurs molt clar d’acompanyament, especialment amb tot allò relacionat amb gestions bancàries, temes econòmics i de marketing”
Alberto Valenti

Emprenedor , Frongia – Emocions de Sardenya

Les dades del PAI Girona

Des del 2016, s’han creat 46 microempreses, s’han concedit 98.000 euros en microcrèdits i s’han atès un total de 206 persones.

Gràcies a aquesta línia d’autoocupació, persones en risc d’exclusió social que tenen idees de negoci estan participant en una nova forma d’integrar-se en el mercat laboral, amb la qual poden fer augmentar les seves possibilitats de superar la situació de vulnerabilitat. Incorpora ha dissenyat per a ells itineraris personalitzats i els ha facilitat formació i acompanyament perquè puguin desenvolupar el seu projecte.

Pel que fa al perfil dels emprenedors, no es produeixen distincions per raó de sexe –s’atenen tants homes com dones- però sí per edat. El 78% dels usuaris són majors de 30 anys. “Tot i que també hem treballat projectes de menors de 30 anys, potser sí que hi ha el factor de l’experiència en l’activitat que condiciona el que una persona prengui la decisió d’establir-se pel seu compte. Aquest aspecte i, a vegades, el fet de comptar amb recursos propis estalviats, pot fer que el nombre de persones emprenedores majors de 30 anys sigui superior”, diu Josep Ensenyat, tècnic del Punt d’Autoocupació de Gentis Girona.

La tasca dels tècnics d’autoocupació és proporcionar assessorament i formació adaptada en cada fase del projecte a través de l’elaboració del pla d’empresa, la vinculació amb agents del territori que donen suport als emprenedors, l’anàlisi de necessitats i riscos i de la viabilitat de l’empresa, i la recerca de finançament i ajudes o d’un local adequat.

Per afavorir la consolidació del propi negoci, els tècnics ofereixen suport també durant l’activitat empresarial, fent un seguiment personalitzat.

  • S’HAN CREAT 46 MICROEMPRESES
  • S’HAN CONCEDIT 98.000 EUROS EN MICROCRÈDITS
  • S’HA ATÈS UN TOTAL DE 206 PERSONES
  • EL 78% DELS USUARIS SÓN MAJORS DE 30 ANYS

“el fet de comptar amb recursos propis estalviats, pot fer que el nombre de persones emprenedores majors de 30 anys sigui superior”
Josep Ensenyat

Tècnic del Punt d'Autoocupació, Fundació Gentis

PAI Terres de l’Ebre

Els bons resultats del programa desplegat a Girona, ha animat als responsables de la fundació a estendre’l a les seves diverses seus. Un exemple és el PAI de Terres de l’Ebre que es va posar en funcionament el passat mes de febrer. Ubicat físicament a Amposta, dóna cobertura a tota aquesta regió meridional catalana i en els seus primers mesos de vida s’ha presentat a diferents Ajuntaments i Consells Comarcals, amb una molt bona acollida.

A data d’avui, s’han donat d’alta 6 empreses de diferents sectors: comercial, de serveis i tallers. El programa s’allargarà, inicialment, fins el 31 de desembre d’enguany.