L’any 2023, en col·laboració amb la Fundació Ferrer i Guàrdia i l’Institut Català de les Dones, s’inicia el projecte Descobrim-les. Un projecte d’investigació que va permetre dimensionar la diversitat de perfils de noies en situació de risc o d’abandonament educatiu prematur a les Terres de l’Ebre. Analitzant així els recursos i serveis d’acompanyament i orientació a les transicions juvenils i noves oportunitats educatives del territori.

A través d’aquest anàlisi es va detectar la necessitat d’aprofundir en la millora de l’atenció a les noies joves que es troben en situació o risc d’AEP. És per aquest motiu que aquesta segona edició del projecte, Descobrim-les 2.0, busca abordar l’AEP des d’una perspectiva de gènere, proposant estratègies per millorar la igualtat d’oportunitats educatives.

L’estudi pretén donar resposta als següents objectius:

  1. Fomentarlaprevenciódel’abandonamentescolarprematurfemení,fomentant la permanència de les joves al sistema educatiu.
  2. Promocionarlaigualtatd’oportunitats,millorantl’accésdelesjovesasegones oportunitats educatives.
  3. Contribuiralacreaciód’unaxarxadesuports,identificantreferentsterritorialsi recursos locals que enforteixin l’acompanyament educatiu.
  4. Donar visibilitat a les noies joves en situació de vulnerabilitat i exclusió social a través de l’accés a segones oportunitats.

En aquesta segona edició del projecte s’ha realitzat un enfoc participatiu i analític per identificar les necessitat i reptes d’introduir la perspectiva de gènere en la lluita contra l’AEP, a través de treball de camp i la recol·lecció de dades. En aquest sentit, s’han realitzat dues sessions participatives on diferents agents clau del territori han pogut exposar les seves experiències i propostes. A més, s’han recollit fitxes informatives per conèixer i avaluar com s’integra la perspectiva de gènere en els diferents programes i serveis i, finalment, s’han realitzat entrevistes per aprofundir en la investigació.

Com a resultat d’aquest anàlisi, s’han pogut identificar:

  • Anàlisi dels recursos educatius: S’han identificat els recursos formatius existents a Terres de l’Ebre, incloent programes de formació i serveis de segona oportunitat.
  • Incorporació de la perspectiva de gènere: Tot i que s’ha observat que els serveis i agents territorials incorporen la perspectiva de gènere complint uns requeriments mínims i essencials, persisteixen alguns reptes en la implementació d’accions específiques per abordar les necessitats de les joves.
  • Necessitats específiques de les joves: Existeixen limitacions en l’acompanyament familiar i escolar, interrupcions en les trajectòries formatives de les joves degut a tasques de cura i responsabilitats familiars i, algunes limitacions de mobilitat que agreugen la seva situació de vulnerabilitat.
  • Bones pràctiques: Es destaquen algunes iniciatives locals pel seu enfoc inclusiu i adaptat a la realitat de les joves.

Davant els resultats producte de l’anàlisi realitzat i les diferents sessions participatives, es fan algunes orientacions:

  1. Millorar la integració de la perspectiva de gènere en els serveis i recursos educatius.
  2. Incrementarelsrecursosdestinatsalesjovesenriscd’exclusiói/osituacióde vulnerabilitat.
  3. Desenvoluparestratègiescol·laborativesperabordaralgunesdelesbarreresque s’han pogut identificar.

Per conèixer amb major profunditat els resultats de l’anàlisi podeu consultar l’informe final, el qual ofereix una visió integral dels reptes que afronten les joves en situació de risc i proposa orientacions per millorar els serveis educatius des d’una perspectiva de gènere, amb la finalitat de promoure una educació més inclusiva i equitativa.

 

DESCARREGA’T L’ESTUDI