La Fundació Gentis ens hem adherit a la campanya #AturemRumors que promou la #XarxaBCNAntirumors de l’Ajuntament de Barcelona. La iniciativa intenta, per una banda, donar resposta a l’augment de discursos populistes i racistes que alimenten els rumors, reforcen els estereotips i fomenten la por i la desconfiança a les xarxes socials i entre els veïns i veïnes de la ciutat. I d’altra banda, es pretén augmentar i millorar la capacitat d’incidència de la XBCNA, construint nous relats o narratives des de la perspectiva de la NO Discriminació i apel·lant als drets de les persones, per desactivar rumors i estereotips que afecten la convivència intercultural en la ciutat i a nivell de xarxes socials.

La campanya té com a principals objectius:

Situar els rumors en una esfera més pública, explicant l’origen i perquè és important lluitar contra els rumors i estereotips tenint en compte els seus efectes discriminatoris sobre les persones i col·lectius de diversos orígens i contexts culturals que viuen a Barcelona.

Buscar i promoure el posicionament de la ciutadania barcelonina mitjançant la seva adhesió al Manifest #AturemRumors.

Visibilitzar la Xarxa BCN Antirumors com a un recurs on les entitats i persones a títol individual poden dirigir-se per a participar i trobar suport, eines de sensibilització i recursos formatius per tal d’aturar rumors.

El manifest

Davant l’alarmant augment de la xenofòbia i el racisme, així com la creixent onada de discursos discriminatoris i d’odi al conjunt d’Europa i altres indrets del món, creiem imprescindible un canvi de paradigma social, transformador i generador de consciència crítica, per prevenir aquestes pràctiques de les quals es nodreixen els rumors.

Els rumors s’escampen com una taca d’oli sobre el teixit social. No tenen remitent, però molts destinataris. Fonamentats en els prejudicis i el desconeixement, els rumors dificulten la convivència entre els veïns i veïnes i consoliden els mateixos estereotips que els generen. La fórmula és perversa: els estereotips conformen els rumors; aquests, ja escampats, alimenten els prejudicis que condueixen a la discriminació.

Des de la Xarxa BCN Antirumors ens proposem combatre i revertir aquests discursos populistes i racistes que alimenten els rumors, reforcen els estereotips i fomenten la por i la desconfiança entre els veïns i veïnes d’una Barcelona diversa.

Durant el 2017, segons l’Oficina per la No Discriminació, gairebé el 39% de les persones ateses, en total 91, van posar queixes relacionades amb el racisme i/o la xenofòbia, SOS Racisme va atendre 213 situacions noves de racisme i es van denunciar quasi un centenar. D’altra banda, un informe del Ministeri de l’Interior recull que al llarg de l’any 2016 es van registrar 211 delictes d’odi a Barcelona. Malgrat els esforços de la ciutadania, la xenofòbia treu el nas tant als centres educatius com als jutjats, a les actuacions policials, a les empreses o al carrer i adquireixen connotacions racistes. Un panorama preocupant, certament.

La societat té la responsabilitat de prevenir aquesta narrativa demagògica i treballar per una ciutat compartida, plural i diversa, lliure de rumors, prejudicis i estereotips, fomentant una consciència crítica, consolidant una narrativa antirumors i aportant eines i recursos per neutralitzar aquests discursos discriminatoris.

La manera més eficaç de desmuntar aquests rumors és mitjançant la defensa dels drets de ciutadania per tots els veïns i veïnes de la ciutat, el coneixement mutu, el reconeixement de la diversitat i riquesa cultural de la ciutat i la promoció d’espais de diàleg intercultural per construir totes juntes una ciutat amb la gent, des de la gent i per la gent.

Des de la XBCNA us convidem a sumar-vos a la campanya #Aturemrumors: Desmuntem els rumors, prejudicis i estereotips sobre la diversitat cultural.

La Xarxa Barcelona Antirumors (XBCNA) està constituïda per persones, associacions, entitats, equipaments, programes i l’Ajuntament de Barcelona i neix el 2010 per construir una estratègia conjunta i col·laborativa per desmuntar els rumors, els estereotips i els prejudicis sobre diversitat cultural.

PREJUDICIS: Actituds hostils i desconfiades cap a alguna persona que pertany a un col·lectiu concret, simplement per formar-ne part.

RUMORS: Informacions sobre persones o grups que es difonen de boca a orella sense que se’n demostri la veracitat i que ens les creiem sense tenir arguments que les sostinguin. Són el germen de la discriminació.